Ask Search:
Alex RuddAlex Rudd 

I am new to Asterisk and have purchased a g729 codec from Digium for use with a clean install of Asterisk. I am using FreePBX-64bit-6.12.65.iso Distro on a Dell T110 server. Everything installs and runs correctly.

I have followed the steps in the g729 README:

1) Download and execute the 'register' utility to generate a valid license.
2) Download and execute the 'benchg729' utility to determine the optimum build.
3) Use the 'G.729 Selector' web utility to determine the recommended G.729 codec binary download package (barcelona_64
4) Download and install the 'codec_g729' binary that is built for your platform.

I have extracted the codec and copied it to the /usr/lib64/asterisk/modules/ directory. After doing this, I am loading the codec with the following command:

[root@localhost ~]# asterisk -rx "module load"

When I then try to enter the asterisk CLI, I am getting the following error:

[root@localhost ~]# asterisk -r
Unable to connect to remote asterisk (does /var/run/asterisk/asterisk.ctl exist?)

Rebooting the server brings up a looping error refering to /usr/sbin/safe_asterisk: line 158: 17898 Segementaiton fault (core dumped) and a scrolling text.

Can someone suggest what I can do to troubleshoot this further please, and also if this might be related to trying to use a 64-bit version of FreePBX rather than the 32-bit version?


Best Answer chosen by Alex Rudd
Alex RuddAlex Rudd

Problem fixed: I was following the README files provided by email when I purchased my license without thinking them through properly. While I had correctly identified that I needed to modify the wget commands for the x86-64 version of the software I was using, I had not modified the link for the version of Asterisk I was using from 1.8.4 to 11.0 therefore 
wget\asterisk-1.8.4/x86-64/codec_g729a-1.8.4_3.1.7-barcelona_64.tar.gz should actually have been wget\asterisk-11.0/x86-64/codec_g729a-11.0_3.1.7-barcelona_64.tar.gz for me (note the path to the different Asterisk version).

Once I corrected this, the codec loaded correctly and license shows on my server.

Previous MonthNext Month